Trafik kazası neticesinde araçta oluşan hasar, aracın değerinde azalmaya sebebiyet vermektedir. Bu azalmaya araç değer kaybı denir. Araç değer kaybı, kaza öncesindeki araç değeri ile kaza sonrasındaki araç değeri arasında ki değer farkıdır.
Maddi hasarlı trafik kazalarında, kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunmayan veya %100 kusurlu olmayan kişi aracında meydana gelen değer kaybını kusurlu tarafın sigortasından ( karşı tarafın poliçe limitleri dahilinde ) kusuru oranında talep edebilir. Trafik kazasında %100 kusurlu taraf araç değer kaybı tazminatına hak kazanamaz.
Örnek; Aracınızda 100.000 TL’lik değer kaybı olduğunu düşünelim, sizin kusurunuz %0 ve karşı tarafın kusuru %100 ise 100.000 TL’nin hepsini talep edebilirsiniz. Ancak kusurun %75’ i sizde ise 100.000TL’lik değer kaybınız için karşı tarafın kusuru oranında sadece %25’i olan 25.000 TL değer kaybı talep edebilirsiniz.
Trafik kazasının çift taraflı olması ( en az 2 araç )
Trafik kazası neticesinde hasar meydana gelmiş olması
Araç değer kaybı talep eden tarafın %100 kusurlu olmaması
Trafik kazası neticesinde hasar alan bölgelerin daha önce hasar almamış olması
Araç model yılı ve araç kilometre sınırı uygulaması kaldırılmıştır. Araç model yılı ve araç kilometresine bakılmaksızın yukarıda açıklanan şartların mevcut olması durumunda araç değer kaybı tazminatı talep edilebilir.
Trafik kazası neticesinde araçta oluşan değer kaybı belirlenirken birçok teknik kriter nazara alınarak hesaplanır. Aracınızda oluşan değer kaybı bedelini eksiksiz olarak tazmin etmeniz için araç değer kaybı avukatı olarak alanında yetkin ve tecrübeli avukat kadromuzdan hukuki danışmanlık alabilirsiniz.
Araç modeli ve araç kilometresi
Aracın piyasa rayiç bedeli
Kaza sonucu aracın almış olduğu hasar
Araçta hasar gören parçalar
Kusur durumu
Kaza sonucu araç plakasına işlenen tramer tutarı ve sair kriterler araçta oluşan değer kaybının belirlenmesinde önemlidir.
Araç değer kaybı tazminatında karşı tarafın poliçe limitleri yeterli ise sigorta şirketine karşı dava açılarak talep edilir. Bu dava da görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Ancak mahkemelerdeki iş yükü ve davanın uzun sürmesi nedeniyle araç değer kaybının daha hızlı tahsil edilmesi adına Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Sigorta Tahkim Komisyonunun vereceği karar, ilam ( mahkeme kararı ) niteliğinde olup sigorta şirketi bu karar gereği belirlenen tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Aracınızda oluşan değer kaybının tazmini için araç değer kaybı alanında yetkin ve tecrübeli bir avukatlık ofisinden hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. Bireysel başvurularda zaman ve hak kayıpları yaşandığını hatırlatmak isteriz.
Araç değer kaybı tazminatında dava zamanaşımı süresi 2 yıldır. Ancak kaza sonucunda yaralanma veya ölüm meydana geldiyse zamanaşımı süresi 8 yıl olacaktır.
Trafik kazası neticesinde araçta oluşan hasar, aracın değerinde azalmaya sebebiyet vermektedir. Bu azalmaya araç değer kaybı denir. Araç değer kaybı, kaza öncesindeki araç değeri ile kaza sonrasındaki araç değeri arasında ki değer farkıdır.